Kungens Självscanning och Självbetalning

Vill Du handla lite enklare och snabbare? Prova Kungens Självscanning. Dra Ditt ICA-kort i kortläsaren på scannerväggen. Godkänn avtalet i scannerhandtaget. Klart att börja handla!

Om Du ännu inte hunnit skaffa ett ICA-kort så hjälper vi Dig gärna med det i Kundtjänst.

 • Dra Ditt ICA-kort i läsaren på "scanner-väggen" vid entrén och plocka ut Din scanner.
 • Efter det att Du godkänt avtalet i scannerhandtaget är det bara att börja handla. Bärkassar finns i ställen innanför entrégrindarna.
 • Du scannar själv streckkoden på varje vara (inkl ev bärkassar) innan Du packar den i Din väska/kasse.
 • Du kan hela tiden se hur mycket Du handlar för. Ångrar Du en vara kan Du enkelt avregistrera den.
 • När Du handlat klart går Du till ut-checkningen som ligger längst till vänster i kassa-linjen och sätter scannern i en "scanner-vagga" eller lämnar den till en kassör. Gå rakt fram till den bemannade ut-checkningen eller till vänster sida för själv-betalningen (med kort).

Så här funkar Kungens Självscanning

Om familjen har flera kort så måste varje kortinnehavare godkänna sitt avtal i scannerhandtaget innan det går att handla. Man får bara handla med scanner som hämtats ut med sitt egna ICA-kort.

 • Hämta scanner och kassar

  Hämta kundvagnen och dra Ditt ICA-kort i kortläsaren på "scanner-väggen" i entrén. En gul lampa visar vilken scanner som är Din. Bärkassar finns i ställen strax innanför entrégrindarna. Ta så många kassar Du behöver och scanna in varje bärkasse på respektive prisskylt.

 • Sätt fast scannern

  Sätt fast scannern i hållaren på kundvagnen. Det gör det enkelt att komma åt scannern och att prisregistrera allt Du handlar.

 • Scanna varorna

  För att scanna, håll varans streckkod några centimeter framför scannern och tryck in avtryckaren. När scannern "piper till" ser Du varans pris i displayen. Eventuell pant på drycker räknas in i det pris som visas. Vissa köp-flera-för-rabatter dras av först när Du ska betala vid ut-checkningen och visas inte i displayen. Packa varorna direkt i Dina bärkassar vartefter Du handlar.

 • Väg lösviktsvaror

  Handlar Du frukt och/eller andra lösviktsvaror använder Du någon av våra vågar med pek-display. Lägg/ställ påsen på vågen och tryck på varans bild/symbol. Då skriver vågen ut en prisetikett som Du först scannar och därefter fäster på påsen.

 • Använd självscanning-pris-skylt

  Använd självscanning-pris-skylt för större varor (t ex läsk-platta) och oförpackade styckevaror som saknar streck-kod (t ex småfralla). Du scannar denna typ av varor på en speciell självscanning-pris-skylt som finns intill respektive vara. På samma sätt gör Du med styckevaror på Frukt & grönt (t ex Kiwi och andra exotiska frukter).

 • Betala som vanligt eller betala själv med konto-/betalkort

  a) När Du handlat klart lämnar Du scannern till kassören tillsammans med eventuella rabattkuponger, tomglaskvitton och bonuscheckar. Om det var något Du inte kunde scanna, så lämnar Du fram varan/varorna till kassören för registrering i kassan. Sedan drar Du ditt ICA-kort, betalar och får Ditt kvitto som vanligt. b) När Du handlat klart sätter Du scannern i någon av "Scanner-vaggorna" i ut-checkningen. Gå till någon av våra själv-betalnings-kassor (till vänster). Dra Ditt ICA-kort i läsaren på skärmens högra sida. Mata in eventuella rabattkuponger, tomglaskvitton och bonuscheckar i kupong-läsaren. Sedan godkänner Du Ditt köp och kvittot skrivs ut.

Viktigt

Du måste gå till den bemannade ut-checknings-disken när:

 • Du har någon vara som inte har scannats
 • Du handlat någon stöld-larmad vara
 • Du har handlat någon vara med 18 års åldersgräns (t ex läkemedel, öl, tobak)
 • Du vill betala med kontanter
 • Du har någon kupong/värdecheck som saknar läslig streck-kod
 • Du vill dela upp betalningen på två olika betal-/kreditkort

Kuponger och pantkvitton - inga problem

Själv-betalnings-kassorna kan också ta emot kuponger, som har en läslig streck-kod. Du matar in Dina kuponger, pantkvitton och bonuscheckar i en speciell kupong-läsare som sitter vid respektive kassaskärm.

Vi stämmer av köpen för Din trygghet och vår säkerhet

Någon av de första gångerna Du använder Kungens Självscanning så kommer systemet att kalla till en manuell avstämning som görs av ömsesidiga trygghets- och säkerhetsskäl. Vid dessa tillfällen så scannar vi alla varor en extra gång i vår avstämningskassa. På så sätt slipper Du komma hem och upptäcka att Du t ex scannat någon vara två gånger av misstag samt att vi kan se om Du behöver extra hjälp/information om hur Du ska använda Kungens Självscanning.
Systemet kommer också att kalla till löpande avstämningar och slumpen avgör om och när Du blir utvald. Vid avstämningarna plockar Du upp varorna på kassabandet och packar sedan ner dom igen i Dina bärkassar/väskor. Precis som i våra vanliga manuella kassor.


Introduktionsfilm om självscanning

Filmen är 3.5 minuter lång. Starta filmen genom att klicka på knappen på filmen.

Se video om självskanning