Laktosintolerans

Vad är laktos och var finns det?

Laktos är ett mjölksocker som finns i mjölk och mjölkprodukter, samt i produkter där dessa livsmedel ingår.

Vad händer vid laktosintolerans?

För att bryta ner mjölksocker krävs ett visst enzym, laktas. Vid laktosintolerans saknas laktas helt eller delvis. Laktosen stannar då i tarmarna och förjäses av bakterier. Detta resulterar i diarré, uppspändhet och "körningar" i magen. Laktosintolerans är ingen allergi. Om man däremot inte tål proteinet i mjölken har man komjölksproteinallergi, vilket är något helt annat.

Hur behandlas laktosintolerans?

Mjölk och mjölkprodukter, samt livsmedel som innehåller mjölk eller mjölkpulver måste uteslutas eller begränsas i kosten. De flesta laktosintoleranta tål en liten mängd laktos, upp till 5g/dag (motsvarande 1 dl mjölk), med den individuellla toleransen varierar. Därför finns s k laktosreducerade livsmedel. I första hand utesluts mjölk som dryck, glass etc. Tabletter eller droppar med mjölksockerspjälkande enzym finns att köpa receptfritt på apoteket.

Komjölksproteinallergi

Observera att komjölksproteinfri kost inte är samma sak som kost vid laktosintolerans. Vid komjölksproteinallergi måste all mjölk och alla mejeriprodukter uteslutas helt. Även små mängder mjölkprotein kan utlösa en allergisk reaktion.