Fisk och skaldjur

  • Bakgrund

    Allergi mot fisk och skaldjur är inte så vanligt. Däremot är reationerna mot fisk ofta kraftiga. Ibland kan det räcka att komma i kontakt med fisklukt för att utlösa en reaktion. Histamin som finns i kroppens celler och som frigörs av allergiframkallande ämnen kan ge astma-attaker, huvudvärk och nässelutslag. Det kan finnas höga halter av histamin i tonfisk, makrillfiskar, ansjovis, sill och lagrade ostar. Reaktioner mot skaldjur är vanligt och risken för reaktion kan öka vid samtidigt intag av alkohol. Många människor reagerar mot skaldjur utan att vara allergiska.

Vad händer vid fisk- och skaldjursallergi?

Immunförsvaret bildar s k IgE-antikroppar mot fisk- och/eller skaldjursproteinet.
Allergin kan ge flera olika symtom och kombinationer är vanliga.

Luftvägarna:Andningsbesvär, snuva, hosta.

Mage och tarm:Diarré och kräkningar.

Hud:Eksem, utslag, klåda.

Allmänt:Allergisk chock (överkänslighetsreaktion)